A doborjáni (Raiding, Ausztria) Liszt Ferenc Férfikar 1904 márciusában alakult meg, s néhány hosszabb-rövidebb szünettől eltekintve azóta is működik. A kórus jegyzőkönyvének első bejegyzései 1935-re vezethetők vissza. 1979-ben az utolsó kézírásos bejegyzést egy hosszabb szünet követte, egészen 1999-ig, amikor egy csapat férfiú a fogadóban közösen dalra fakadt. Egy évvel később a férfikar hivatalosan is újjáalakult, s felvette a Liszt Ferenc Férfikar nevet, melyet azóta is visel.

Az jelenleg 21 tagot számláló együttes a körmenetektől a miséken át a kötetlenebb, falunapi vigadozásokig és számos fellépésen működik közre. Évente két eseménynek hivatalos szervezői, a májusi anyák napi koncertnek, melyen a férfikaron kívül szomszédos települések kórusai vesznek részt, és a Liszt Ferenc szülőháza előtti adventi éneklésnek. Ezen az eseményen ismert karácsonyi dallamok csendülnek fel a férfikar tolmácsolásában, amihez a közönség minden évben szívesen csatlakozik énekével.

Színes repertoárjuk és két CD-felvétel jelzi a férfikar tevékeny munkáját, amely főleg népi (sok esetben doborjáni) dallamokból és bordalokból áll. A hazai koncertek mellett férfikar fellépett már az osztrák állami rádió és tévé műsorában, koncerteztek Esztergomban, Szentpéterváron majd 2011-ben a Liszt Ferenc születésének 200. évfordulója alkalmából rendezett fesztivál nyitóhangversenyén Bayreuthban. Különösen nagy eseménynek tekintik a Pécsett megrendezett bordalfesztiválon való részvételt, melyen korábbi karnagyuk, a soproni Kórus Spontánusz vezetője, Kocsis-Holper Zoltán vezényelt. Utódja, Bábinszki Gergely 2017 óta vezeti az együttest.

Hol és mikor hallhatóak?

Július 6. 16:00 – Fő tér

Július 6. 19:00 – Fő tér

Mit énekelnek az esti, Fő téri koncerten?
  • Ferdinand Schilling – Kurt Lissmann: Aus der Traube in die Tonne
  • Dieter Frommelet – Andreas Grieshaber: Auf euer Wohl
  • Eduard May – Friedrich Schwarz: Ich weiß ein Fass in einem tiefen Keller
  • Robert Pappert – Heinrich Seidel: Rund sind die Gläser