A közösségi éneklés tucatnyi formáját, műfaját vonultatta fel 2019. július 6-án a Soproni Kórusünnep, amely immár másodszor került megrendezésre Sopron barokk belvárosában. A program során 13 magyar és osztrák énekkar lépett fel műsorával, akik ezernél is több látogatóval osztották meg a közösségi éneklés örömét. A Soproni Kórusünnep célja, hogy rendhagyó környezetben adjon bemutatkozási lehetőséget a város és környéke énekkarainak, közelebb hozva az együtteseket meglévő és leendő közönségükhöz.

A kórusünnep programját egyházzenei koncert vezette fel a soproni Kecske-templomban. A programelem a 2018. évi eseményen résztvevő kórusok visszajelzései nyomán került be a Soproni Kórusünnep programkínálatába, és beváltotta a várakozásokat, hiszen a hangversenyre megteltek a padsorok, és sokan állva is hallgatták a fellépőket – helyiek és Sopront felfedező, magyar és külföldi látogatók egyaránt.

A közel másfél órás hangversenyen a Kapuvári Haydn Vegyeskar, a Soproni Liszt Ferenc Pedagógus Énekkar, a Csornai Bárdos Kórus és az ausztriai Felsőpulya (Oberpullendorf) római katolikus plébániatemplomának vegyes kara előadásában, mások mellett Giovanni Pierluigi da Palestrina, Johann Sebastian Bach, Orbán György és Szokolay Sándor egy-egy műve hangzott el. A kórusok fellépését egy-egy rövid irodalmi idézet, egyfajta mottó vezette fel, melyek témája a remény, az imádság, Isten keresése és az emberi élet zeneisége volt.

Az egyházzenei koncertet követően tartottuk meg a Soproni Kórusünnep hivatalos megnyitóját a Fő téren. A megnyitón beszédet mondott dr. Farkas Ciprián városi tanácsnok, és jelen volt Kóczán Péter, a Pro Kultúra Sopron Nkft. kulturális igazgatóhelyettese. A megnyitót a Sonitus Scarbantiae Női Kar minikoncertje tette teljessé: a kórus előadásában vidám tavaszi, nyári madrigálokat hallhatott a közönség magyar és külföldi szerzők tollából.

A hivatalos megnyitót követően útjára indult az énekkarok szabadtéri kavalkádja a soproni Fő tér környékén. A barokk belváros három pontján (Fő tér, Szentháromság-szobor, a Vasalóház és az Evangélikus templom előtti tér) adták 15-20 perces koncertjeiket a kórusok. A minikoncertek egyenként kb. 100 főnyi közönséget vonzottak:

  • A Doborjánból (Raiding, Ausztria) érkezett Liszt Ferenc Férfikar (MGV Franz Liszt) jó kedvű, német nyelvű bordalokat énekelt közönségének, végül pedig egy magyar népies dallal okozott meglepetést a Fő téri Szentháromság-szobor köré összesereglett publikumnak.
  • A Csornai Bárdos Kórus mások mellett Kodály Zoltán, Bárdos Lajos és Halmos László darabjaiból is válogatott Fő téri minikoncertjén.
  • A Völcseji Népdalkör rábaközi és vasi népdalcsokorral szerzett örömet közönségének a Vasalóház előtt tartott minikoncertjén.
  • Szintén a Vasalóház előtt koncertezett a Fertőszentmiklósért Egyesület Férfi Dalköre. Előadásukban katonanótákat, népies műdalokat, operettrészleteket hallhattak az érdeklődők, akik végül együtt énekelték a dalárokkal a frissen megtanult dalrészleteket.
  • A Soproni Evangélikus Templom előtti téren a Bánfalvi Kórus és az ágfalvi Morgenröte Énekkar adott ízelítőt a soproni és Soproni környéki németség énekes kultúrájából. A népviseletben, helyi dialektusban előadott énekeken keresztül megelevenedtek a poncichterek mindennapjai és ünnepei. A jókedvű dalokba a közönséget is bevonták a kórustagok.

A három helyszín elég közel esett egymáshoz, így a látogatóknak elég volt a távolból hallatszó énekszót követniük, hogy újabb, a közös éneklés mentén szerveződő közösségekkel ismerkedjenek meg. Néhányan a koncertek után is az énekkarokkal maradtak, és elbeszélgettek az énekesekkel hobbijukról.

A Soproni Kórusünnepnek egyedi karaktert adott, hogy a délutáni minikoncerteket családi és szakmai program is kísérte: a legkisebbek a Felhőtáncoló Kreatív Műhellyel és a résztvevő kórusok tagjaival közösen szervezett játszóházban kézműveskedhettek, és zenés játékokban is részt vehettek. A játszóház magját a soproni Felhőtáncoló Kreatív Műhely alkotta, a kínálatot pedig a résztvevő kórusok tagjai kreatív foglalkozásokkal egészítették ki: A Kalimba Gospel Gyermekkar énekeseivel zenés, mozgásos játékokat játszhattak, a Fidelissima Vegyeskar tagjaival a dallamcsengőket ismerhették meg, a Völcseji Népdalkörrel pedig helyi népdalokat tanulhattak a kisebbek.

A kórusok munkája és a karnagyi hivatás iránt érdeklődőket az Avizó! Karvezetői Kurzus nyilvános foglalkozása várta, Kocsis-Holper Zoltánnal és a Kórus Spontánusszal. A fellépő együttesek karnagyai, valamint a kórusünnepre a városba látogató pedagógusok, zeneművészek számára pedig kották és ajándéktárgyak vásárát rendeztük meg: Az Editio Musica Budapest és a Kontrapunkt Kiadó, valamint a soproni Cédrus Könyvkereskedés saját standokon mutatta be kiadványait és más termékeit, amelyek a kórusok tagjai és a közönség érdeklődését egyaránt felkeltették.

A programot színpadi szabadtéri koncert zárta a Fő téren, amelyen közreműködött a Kalimba Gospel Gyermekkórus, a Völcseji Népdalkör, a Sonitus Scarbantiae Nőikar, a doborjáni Liszt Ferenc Férfikar, a Fidelissima Vegyeskar és a Kórus Spontánusz. Az énekkarok a népdaloktól, a reneszánsz madrigálokon és múlt századi bordalokon át a modern gospelig, popzenéig és a karibi ihletésű kortárs kóruszenéig kalauzolták több száz fős közönségüket. A szabadtéri hangversenyt közös éneklés zárta Kocsis-Holper Zoltán, a Soproni Kórusünnep művészeti vezetője vezetésével.

Szervező:

Együttműködő partnerünk:

Támogatónk: