2018. július 14-én délután a soproni és Sopron környéki kórusok birtokba vették a belvárost! A régi udvarokból, kapualjakból egyre-másra csendült fel valamilyen dal – énekhang és zene töltötte meg a történelmi belváros utcácskáit! A kórushangok végül egy nyáresti szabadtéri gálán egyesültek, ahol Sopron és a környéke együttesei művészetük legjavát mutatták be a közönségnek.

A program megnyitóját a Liszt Café teraszán tartottuk, ahol a város legfiatalabb kórusa, a Kalimba Gospel Gyermekkórus adta meg a kezdőhangot. A gyerekek Kun Olga vezetésével léptek színpadra, megörvendeztetve a teraszra összesereglett közönséget. Miután pedig kórus és publikuma „beénekelt”, kinyíltak a belváros kapui…

A Hotel Wollner udvarában a Horváth József Alapfokú Művészeti Iskola leánykarával és Szakál Andrea kórusvezetővel oldhattak meg zenei feladványokat kicsik és nagyok. A bátrabbak a kórusba is beállhattak.

A Cédrus Könyvkereskedés és Antikvárium teraszán a Soproni Liszt Ferenc Pedagógus Énekkar tartott minikoncerteket. A kórus a közönség mellett egy ifjú pár arcára is mosolyt csalt, amikor spontán köszöntéssel lepte meg az evangélikus templom kapuján kilépő, friss házasokat és násznépüket…

Az Erdészeti Múzeumban Kórus Spontánusz tagjai énekes-táncos játszóházzal, kézműveskedéssel várták az érdeklődőket. A karvezető, Kocsis-Holper Zoltán a Kodály-koncepcióról tartott előadást az arra kíváncsiaknak, akik végül nyitott próbán ismerhették meg a kórus mindennapjainak kulisszatitkait.

A Fő téri Tábornok-ház udvarát a Soproni Kórusünnep idejére nyitották meg a közönség előtt. A vendégeket itt a Kapuvári Haydn Vegyeskar várta. A kórus és közönsége a nyári zápor elől a kapualjba húzódott, de ez nem szegte kedvét a kórustagoknak, akik ízelítőt adtak a Rábaköz népdalkincséből, sőt még táncba is vitték egyik-másik vállalkozó kedvű látogatójukat…

A Macskakő Gyermekmúzeum udvarát a Fidelissima Vegyeskar lakta be. A kórus énekes-táncos foglalkozást szervezett, a hozzájuk betérőket pedig a harangjáték fortélyaira is megtanították a kórustagok.

A nap záróakkordja pedig a Fő téren megrendezett gálakoncert volt, amelynek színpadán minden kórus rövid műsort adott. A koncert programját vidám, nyáresti dallamok alkották az énekkarok meglévő repertoárjából a reneszánsztól egészen a beat-korszakig. A Soproni Kórusünnep művészeti vezetője, Kocsis-Holper Zoltán pedig arra is ügyelt, hogy a közönség is rendszeresen dalra fakadjon.

(Fotók: Pro Kultúra Sopron/Szalay Károly és 5.Szólam/Török Krisztina)

A Soproni Kórusünnep szervezője:

A 2018-as Soproni Kórusünnep együttműködő partnerei – Köszönjük a támogatást!