2024. június 28–30. között immár hatodik alkalommal rendezzük meg a Soproni Kórusünnepet. Most fényképeket keresünk, hogy a közkedvelt kórustörténeti kiállításunkat új emlékekkel, történetekkel gyarapítsuk.

A soproni kórusélet pillanatfelvételeit megjelenítő, „Ének-képek” című molinókiállítás 2021-ben készült.

A koronavírus-járvány övezte bizonytalan időszakban az volt a szándékunk, hogy olyan kórusokat, kórustagokat is odavarázsoljunk a Lenck-villa kertjébe, akik akkor és ott nem lehettek velünk. Meglepetésünkre,  nagyon sokan álltak meg egy-egy fotó előtt; a távol- és közelmúlt fényképei megannyi történetet, emléket hoztak felszínre.

idézte fel a kezdeteket Bognár László, a Soproni Kórusünnepet szervező 5. Szólam Alapítvány kuratóriumi elnöke.

A Nemzeti Kulturális Alap és Sopron Önkormányzata támogatásával elkészült kiállítást a 2021-es Múzeumok Éjszakáján mutatták be. A tárlat később további elemekkel is bővült, amik a soproni kórusélet 160 évét idézték fel – egészen az 1863-as Soproni Dalosünneptől kezdve. A képeket a Soproni Múzeum, a Sopronanno.hu valamint magángyűjtők kölcsönözték az alapítvány számára.

A molinókiállítás az idei Kórusünnepre megújul. Ehhez pedig az egykori és mai kórustagok, valamint a kórusmuzsika barátainak segítségét kérjük:

Várunk fotókat régi kórusutakról, koncertekről, ünnepségekről, a kórusélet legendás alakjairól, emléktárgyakról, dokumentumokról –  tehát mindenről, ami kórus és ami Sopronban vagy környékén készült.

hívta fel a figyelmet a kuratóriumi elnök.

Hogyan küldhetek képet?

A képeket online tudja feltölteni, megadva a kép és a tulajdonos adatait. (A fotókat papírkép formájában is várjuk. Ezeket lezárt borítékban, a tulajdonos nevének és elérhetőségeinek feltüntetésével a soproni Cédrus Könyvkereskedésben (Bünker köz 2.). A papírképeket digitalizálás után visszaadjuk a beküldőknek.)

KÉPET TÖLTÖK FEL!

A beküldési, feltöltési határidő május 19. vasárnap éjfél. A papírképek leadási határideje május 18. szombat 12 óra. A beérkezett felvételek közül a legjobbak, legérdekesebbek a megújult “Ének-képek” kiállítás részeként lesznek láthatóak majd a soproni Lenck-villa kerítésén a Múzeumok Éjszakája és a Soproni Kórusünnep ideje alatt és az események közötti egy hétben. 

A felajánlókkal Felhasználási szerződést kötünk (ehhez adminisztrációs adatokat kérünk).